Címkék

álom (1) angyal (1) anime (1) barátság (1) bijou (1) bringa (1) cézi (1) eleven (1) elmélkedés (14) emberi (2) étkezés (1) félix (1) haibun (2) haiku (15) heineken (1) hold (1) jedno (2) klip (12) környezettudatos (1) lajkó (1) napló (23) napra (1) novella (1) office (1) pályázat (2) pécs (3) pilu (4) reklám (1) russkaja (1) sorozat (1) sors (2) specko (2) sport (3) szerelem (1) sziget (1) téma (3) vallás (1) vega (2) vers (22) vicces (2) video (14) zene (13) zselenszky (1) Címkefelhő

Rovatok

Linkblog

A szerelem növekedésének tíz szakasza

2009.03.08. 23:29 | -R.Cezar- | Szólj hozzá!

Érdekes könyv a Káma Szútra. Megvan már egy ideje, de nem sikerült még elolvasnom, csak pihen a többi könyv között. Viszont most mégis előtérbe került egy '82-es IPM magazin cikke kapcsán. Véletlenül bukkantam rá, ugyanis mostanában régi újságokat olvasgatok. Jó dolog, teljesen új szemszögből tudom vizsgálni a világot.

Következzék egy részlet a cikkből:
"Indiában művészet volt gyönyört szerezni és gyönyört adni. Hát a szerelem? Ha egy férfi úgy érzi, hogy szerelme napról napra növekszik, igyekezzék önnön testét a haláltól megmenteni, és közeledjék az asszonyhoz, még ha az más férfi hitvese is.
A szerelem növekedésének tíz szakasza van, mégpedig a következők: a szem kedvtelése, a szív hajlandósága, a képzelet felébredése, álmatlanság, elnémulás, közömbösség a világgal szemben, a szemérem szertefoszlása, őrület, ájulás és halál. Az igazán szerelmes embernek tehát nincs más választása, mint hogy meghódítsa választottját, mert különben halál vár rá..."
/Egy kis megjegyzés: kicsit utána olvasgattam, és az elnémulás helyett több internetes forrásban is lefogyást említenek. Például itt is: www.terebess.hu/keletkultinfo/kamaszutra.html/

Nem először találkoztam már ezekkel a fogalmakkal, csak akkor még nem értettem. Kellett ez a cikk, hogy helyre tudjam tenni a dolgokat. Természetesen mindez most is jelen van az életemben, hiszen különben nem fogott volna meg, és nem is írnék róla. Azért az nagyon érdekes, hogy egy közel kétezer éves mű mennyire aktuális tud lenni. Úgy látszik, az emberi természet nem igazán akar változni.

Kapcsolódjon egy kis művészet is a bejegyzéshez. Mint már említettem, a fenti állapotok leírásába már belefutottam. Ugyanis a Specko Jedno együttes A Szerelem kísérő tünetei című lemezén található egy vers, ami pont ezt a témát boncolgatja. Be is csatolom most a vershez készített képet, ami a CD borítójában is megtalálható.
Forrás: bori.popivan.com/projects/trafo

































 

 

Címkék: zene napló elmélkedés specko jedno

A bejegyzés trackback címe:

https://cezar.blog.hu/api/trackback/id/tr44990317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása