Címkék

álom (1) angyal (1) anime (1) barátság (1) bijou (1) bringa (1) cézi (1) eleven (1) elmélkedés (14) emberi (2) étkezés (1) félix (1) haibun (2) haiku (15) heineken (1) hold (1) jedno (2) klip (12) környezettudatos (1) lajkó (1) napló (23) napra (1) novella (1) office (1) pályázat (2) pécs (3) pilu (4) reklám (1) russkaja (1) sorozat (1) sors (2) specko (2) sport (3) szerelem (1) sziget (1) téma (3) vallás (1) vega (2) vers (22) vicces (2) video (14) zene (13) zselenszky (1) Címkefelhő

Rovatok

Linkblog

Haibun

2009.03.08. 23:20 | -R.Cezar- | 4 komment

Haibun:

   Szokásos sétájára indult az öregember, lépteit megfontoltság és szerény bölcsesség övezte. A galambok tisztelettel húzódtak félre útjából, de riadalom nem szállt közéjük. Az idős ember nem is foglalkozott velük, sokkal inkább érdekelte a park hatalmas fája. Háta mögött összekulcsolt kézzel bandukolt, majd letelepedett a közeli padra. Feltekintett a nála is öregebb élőlényre.
       vénséges tölgyfa
       ágán széltől billegő
       rozsdás levelek

   Ősz volt, hűvösödött, de még épp elég meleget adott a nap ahhoz, hogy a kisiskolások kint játszhassanak. Nevetgélve fogócskáztak, ricsajuk kedvesen felverte a környéket. Egy idősebb nő érkezett közéjük, hívó szavára lassan köré gyűltek a gyerekek. A nő lehajolt, felvett egy lehullott falevelet a földről, csendesen magyarázni kezdett, a kezében tartott levelével pedig finoman mutogatott. Vad zsivajjal keresgélni kezdtek a földön.
       gyermeki kézben
       festékbe mártott játék -
       halott falevél

   Későre járt, a napnyugtáig nem volt már sok hátra. A park lassan kiürült, csupán néhány hazafelé tartó munkás talált benne rövidebb útra. Az öreg lassan felkelt, majd a nap utolsó sugara irányába megindult a tölgyfa alatt. Lépteit lágy zizegés visszhangozta.
       őszi varázslat -
       vérző nap bája alatt
       rothadó avar

   Még egyszer visszanézett. A narancsos fény szépen bevilágította a tölgyfát. Bár gyengének látszódott kevéske levelével, de az öreg tudta, hogy ez csak látszat. A fa türelmesen várt az új élet kezdetére.
       tavasszal serken
       ősszel nyugovóra tér -
       örök körforgás

 -R.C.- /2009-03-01/

 

Címkék: vers haiku haibun

A bejegyzés trackback címe:

https://cezar.blog.hu/api/trackback/id/tr4990374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maggoth 2010.01.31. 01:18:53

Szia, csak gratulálni szeretnék, sosem olvastam még haibunt (igazából lövésem se volt, mi az), de ez nagyon tetszik, megérintett, köszönöm.

Maggoth 2010.04.26. 02:59:11

Visszatértem köszönetet mondani, megjelentek a haikuaim a Hegy, halom, domb pályázaton, sőt, a haibunom is egy antológiában :))))

Thx!

-R.Cezar- 2010.04.26. 08:02:10

@Maggoth: Igazán örülök, hogy ennyire inspirált ez a haibun. :) Gratulálok a megjelenéseidhez!
Olvastam az írásaidból, a Szabadulást még februárban, és azóta is többször eszembe jut. Azt hiszem pont ez a lényeg, hogy megmaradjon másokban az műved esszenciája, és gondolkodjanak el rajta később is. Nálam bejött. :)

Maggoth 2010.05.14. 07:38:37

Köszönöm szépen, nem is gondoltam volna, hogy te is olvastál őlem valamit. Örülök, hogy tetszett. :)
süti beállítások módosítása