Címkék

álom (1) angyal (1) anime (1) barátság (1) bijou (1) bringa (1) cézi (1) eleven (1) elmélkedés (14) emberi (2) étkezés (1) félix (1) haibun (2) haiku (15) heineken (1) hold (1) jedno (2) klip (12) környezettudatos (1) lajkó (1) napló (23) napra (1) novella (1) office (1) pályázat (2) pécs (3) pilu (4) reklám (1) russkaja (1) sorozat (1) sors (2) specko (2) sport (3) szerelem (1) sziget (1) téma (3) vallás (1) vega (2) vers (22) vicces (2) video (14) zene (13) zselenszky (1) Címkefelhő

Rovatok

Linkblog

Köztünk járnak

2009.12.12. 23:23 | -R.Cezar- | Szólj hozzá!

A vörösen villogó riasztóra egyszerre kapta fel a fejét a három férfi. Eddig teljesen belefeledkeztek a visszajelző műszerek tanulmányozásába.

Egy órája érkeztek meg, de még arra sem volt idejük, hogy a külső kamerák képét megnézzék. Nem volt egy sima landolás. A meteorrajon átvergődtek ugyan, de több kiegészítő hajtómű is megsínylette a dolgot, így a kényszerleszállás elég keményre sikerült. Mégis, ennyi hiba ellenére kész csoda, hogy egyáltalán le tudott kormányozni a pilóta anélkül, hogy a ripityára törte volna a gépet. A rakéta az oldalán feküdt, kígyózó kábelek lógtak le hirtelen keletkezett plafonjukról, több monitor füstöt lehelt, az ajtót sem tudták kinyitni, de életben voltak. A lövész és a pilóta nagy erőkkel dolgozott a rádió bekapcsolásán, míg a mérnök az oxigénellátó rendszerbe próbált életet lehelni. Küzdelmük mégsem járt sikerrel, bár életben voltak, de nem sok jóval kecsegtetett számukra a helyzet.

És most a lámpa is vörösen villogott. A hangszórókból jövő mély, szaggatott sípolás, mintha a hajó dobogó szíve lett volna. Ám ezzel együtt minden más megszűnt mozogni. Az idő néhány másodpercre megállt.
A lövésznek kiestek az addig szájában tartott csavarjai a földre, majd a bal oldali képernyő felé kapta a fejét. Reszelős és mély hangja hirtelen visszahozta mindnyájukat a jelenbe. - Mi a fészkes fene... Életjeleket észleltek a külső műszerek. Ez lehetetlen!
- Tudtam! Én megmondtam! - a fiatal pilóta szemei fényesen ragyogtak. - Sokat jelez? Állítólag láttak már többet is együtt.
A lövész megvetően nézett vissza a válla fölött a mögötte álló pilótára.
- Baromság az egész, dajkamese, nem hihetsz ebben. Nem léteznek, ez csak valami rendszerhiba lehet. Ennyi sérült érzékelő között nem csoda, hogy megkattant a műszer.
- Márpedig én tudom, hogy ott vannak. A szüleim meséltek róluk. Állítólag másfélszer akkorák, mint az ember, és fényt visznek a...
- Jól van, próbáljunk a problémánkra koncentrálni - szólt közbe a mérnök. - Jelenleg semmit nem tudunk, úgyhogy jó lenne, ha nem vitáznátok, hanem túlélésünkért küzdenétek. Az oxigénünk vészesen fogy, már csak pár perc, és túltelítődik ez a terem széndioxiddal. Át kell mennünk a hátsó részbe az űrruhákhoz, különben végünk. Próbáljuk meg felfeszíteni az ajtót!
Az ajtó oldalt feküdt, látványos gyűrődés volt a tetejénél, és mikor megpróbálták kinyitni, csak egy hangos nyikorgás volt a válasz. A mérnök intett a többieknek.
- Hozzatok valami feszítő eszközt, hátha alá tudunk nyúlni itt oldalt. Látom, hogy a mechanika már elengedte, csak megszorult.
A pilóta a résbe tolt egy földön heverő csövet. Régebben az űrhajó fontos darabja lehetett, de most a szabadulásuk kulcsává vált. Erőlködésének azonban semmi eredménye nem volt. A lövész lassú mozdulattal átnyúlt a fiatal férfi fölött és megfogta a cső felső végét.
- Állj arrébb kisember. Ehhez nem elég a te gyenge karod.
Három erős rándítás után az ajtó nagy reccsenés közepette a földre zuhant. Már épp átléptek volna, mikor a pilóta a hátuk mögül felkiáltott.
- Láttátok ti is? Valami elment a hármas kamera előtt. Nem érzékelő hiba, most már biztos! Van ott valaki!
- Lehet, hogy csak a mentőcsapat érkezett meg.
- Biztosan nem az volt. Meg akkor már jeleztek volna valahogy.
- Nem kellene többet látnod a dolgokba, mint amik. Na, indulj gyorsan.
Hogy a lövész szavainak nyomatékot adjon, a megragadta a pilóta vállát és a kijárat felé húzta. Azonban az ajtóban álló mérnök gondolkodó tekintete megállította őt is.
- Nem volt a közvetlen közelben másik hajó. A hold másik oldalán van egy állomás, ők foghatták a vészjelzéseinket, de még legalább egy óra, míg ideérnek. Én is láttam valamit mozogni a képernyőn, de ez más lehet, nem emberi.
- Ezen ráérünk gondolkozni akkor is, ha már felvettük a ruhákat. - szólt mély hangon a lövész.
- Igazad van, menjünk!
A mérnök gyorsan megfordult, lehajolt és átlépett a vízszintesen fekvő ajtón. Követte a két ember a hátsó térben lévő kis helységbe.

...

Három sisakos ember ült a félrebillent terem falán. Két óra telt el, de nem történt semmi. Két óra, már lassan a ruhákból is kifogy a levegő. A mérnök feladta az oxigénrendszer visszaállítását is. Megsérült a tartály, minden tartalék kiszökött az űrbe. A lövésznek sikerült elindítania a rádiót, így az folyamatosan küldte a segélyhívó jeleket, azonban nem érkezett még válasz. Közben a pilóta a kinti terepet pásztázó monitorokra szegezte tekintetét. Megbabonázva nézte a külvilág állóképeit, hátha meglát valami mozgást. Mióta felvették a ruhákat ott ült kitartóan a monitor előtt, eredmény nélkül.
- Itt fogunk megdögleni, ezen a száraz kődarabon. - dünnyögte a lövész mély hangon.
- Van rá esély. - helyeselt a mérnök.
- Pedig azt hittem, hogy csatában fogok elpatkolni.
- Arra is volt esély.
- Lövés nélkül fogok kinyuvadni. Néhány űrben repkedő porszem miatt. Ez azért vicces. - nevetett fel.
- Megint látok valamit! Ott, nézzétek, a hajó orránál! - a pilóta a monitorra mutogatott. - Hát visszajött értünk.
Mire a lövész felkelt a faltól, aminek eddig támasztotta a hátát, a mérnök már a monitort fürkészte.
- Tényleg van ott valami. - mondta a mérnök.
- Menjetek már arrébb, nem látok semmit. A jó életbe! Ez meg mi a fene?
A monitoron egy hosszú hajú lány látszódott, de nem volt rajta semmi védőruha. Kecses lábai, melyek a szoknyája alól kilátszódtak, épp hogy csak érintették a talajt. Kék szeme szikrázott a csillagok fényében. Kezében kis kosár volt. Láthatólag jó kedélyűen ugrált jobbra-balra. Néha megállt, lehajolt a földre, és kosarába berakott valamit.
- Hát ez meg mi az ördögöt csinál? - horkantott a lövész.
- Köveket gyűjt. - válaszolt a pilóta - Pont, ahogy a szüleim énekelték kiskoromban. "Fent a holdon vannak, kis kavicsot fognak, szétszórják az égen, hogy majd jókedv érjen."
- Dehát ez lehetetlen! Ilyen nincs! - a lövész teljesen elsápadt.
- Miért? Nem hiszel a szemednek? Ott van az orrod előtt.
- Kevés az oxigén, képzelődünk csak.
A mérnök eddig csak hallgatott, de most megszólalt, hangja csupa áhítat volt.
- Mégis léteznek hát angyalok...
Elcsöndesedve tovább bámulták ahogy a lány szökdécsel a hajó körül. Ügyet sem vetett rájuk, csak ugrált jobbra-balra, lehajolt, felvette a kiszemelt követ, aztán ugrált tovább jobbra-balra...

...

A fémlemez hatalmasat dörrenve esett be a kabinba.
- Uram, átvágtuk a hajó falát. Bejutottunk. A személyzet mindhárom tagja itt van. Halottak, uram, de... Itt valami nem stimmel... Van valami a kezükben. Mindhárman egy-egy kavicsot szorongatnak. Nagyon különös, uram. Mosollyal az arcukon haltak meg...





























 

Címkék: novella angyal

A bejegyzés trackback címe:

https://cezar.blog.hu/api/trackback/id/tr61593359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása